Babyvoedingproject verloopt vlot

Het babyvoedingproject van het Ministerie van Volksgezondheid kent een vlot verloop. Sinds het project in september 2021 werd gelanceerd is intussen aan ruim 1700 moeders goedkope babyvoeding verstrekt.

Het project maakt deel uit van de maatregelen in het Herstelplan en is bedoeld om voornamelijk zwakke gezinnen tegemoet te komen. Voorzitter van de Commissie Babyvoeding Suze Holband kijkt tevreden terug op de afgelopen maanden. “We hebben een aantal moeders kunnen helpen”, zegt ze. Per maand registreren zich tussen 300 en 350 personen zich.

De babyvoeding wordt door de overheid ingekocht en tegen een sterk gereduceerd bedrag van 40 SRD per blik beschikbaar gesteld. Elke zuigeling tot en met zes maanden maakt aanspraak op acht blikken babyvoeding per maand. Babies vanaf zeven maanden tot en met een jaar krijgen zes blikken. Alleen babies geboren vanaf 1 mei 2021 komen in aanmerking. 

Moeders hebben vanaf vorig jaar de gelegenheid zich online te registreren. Aanmelden is nu nog mogelijk via de website van Volksgezondheid op http://health.gov.sr/registratie-formulier-babyvoeding/.

Het projekt loopt tot en met 30 april 2022 dus is de gelegenheid er tot die tijd nog om te registreren. “Kinderen die geboren zijn tot uiterlijk 30 april komen nog in aanmerking. Ik weet niet als de registratie daarna zal stoppen. Dat moet de minister nog zeggen”, aldus Holband.

Ze vindt wel dat het project doorgetrokken kan worden. “De behoefte voor babyvoeding is groot. We proberen daarom zoveel mogelijk moeders ervan te voorzien omdat we niet willen dat kinderen opgroeien met problemen vanwege ondervoeding.”

In september hebben de eerste registraties plaatsgevonden maar vanwege logistieke zaken zijn de eerste blikken babyvoeding pas in november verstrekt. Na de registratie krijgen de ouders een sms of WhatsApp-bericht waarin vermeld wordt waar de gesubsidieerde voeding kan worden gekocht.   

De babyvoeding wordt gedistribueerd door volksgezondheid aan de verschillende RGD-poliklinieken in het land waar ze door de moeders gekocht kunnen worden. Soms komt het voor dat de moeders een SMS, Whatsapp of telefoontje krijgen dat ze de babyvoeding mogen halen maar bij aankomst blijkt dat die er nog niet is. 

Holband laat weten dat dat soms ligt aan logistieke problemen bij de RGD-poli’s. “Maar zodra U een SMS of Whatsapp van ons krijgt dan mogen ze ervan gegarandeerd zijn dat ze de babyvoeding krijgen.

Begin met zoeken