Als we samen iets willen, moeten we samen betalen.

Inkomsten zijn belangrijk voor een staat en via onder andere belastingen kunnen die gegenereerd worden. Daar zorgt de Belastingdienst voor. Maar door een gebrek aan personeel, apparatuur en data kan de Surinaamse fiscus zijn werk niet optimaal uitvoeren. Deze dienst kan daarom alle hulp gebruiken.

 

Directeur Ismael Kalaykhan ziet daarom graag dat de samenleving meehelpt. “We vragen van eenieder om netjes zijn of haar belastingplicht na te komen. Het is niet altijd prettig belastingen te betalen, maar als we willen dat onze kinderen goed onderwijs genieten, als we goeie gezondheidszorg, goede wegen enzovoorts willen, moeten we allen bijdragen. Als we samen iets willen, moeten we samen betalen.”

De Belastingdienst wil transparant zijn over de besteding van het geïnde geld. “Ik zal overal waar het kan, ervoor pleiten dat we komen vertellen waar het geld aan besteed is”, belooft Kalaykhan. “We zullen u niet kunnen zeggen: uw bijdrage zit in deze weg of straat, maar we zullen u wel kunnen zeggen wat voor projecten we met de inkomsten hebben uitgevoerd.”

 

De belastingdirecteur wil ook een fabeltje de wereld uit helpen. Het is namelijk niet waar dat grootverdieners niet worden aangepakt, zoals sommigen denken. Volgens Kalaykhan gebeurt dat wel degelijk, alleen hangt de dienst het niet aan de grote klok. “De Belastingdienst heeft ook een geheimhoudingsplicht. Voor mij als directeur en de minister geldt: recht voor één, recht voor allen. We hebben niet voldoende capaciteit om achter iedereen aan te rennen, maar we proberen desondanks zoveel en zo goed mogelijk onze taak uit te voeren.”

 

De Belastingdienst heeft daarbij ook de hulp van de samenleving nodig. “We willen geen kliksamenleving hebben, maar het is aan de andere kant ook de plicht van elke burger om ongeregeldheden te melden. Als u dus voldoende bewijs heeft dat iemand verzuimd zijn belastingen te betalen, geef het dan aan.”

Begin met zoeken